У Держпраці пояснили умови роботи держслужбовців під час воєнного стану: оплата та санкції для тих, хто закордоном

  • 400

Фото без опису

Державні службовці, які знаходяться на території України, можуть працювати дистанційно, а до тих, хто виїхав за кордон і не збирається повертатися, з 25 квітня можуть застосувати дисциплінарне стягнення.

Про це 18 квітня журналістам Житомир.info розповів начальник управління Держпраці у Житомирській області Сергій Сечін.

«Держслужбовець, який знаходиться за межами робочого місця, але у межах України, може здійснювати свою роботу у дистанційній формі. Якщо державний службовець виїхав за межі України він, на жаль, дистанційною роботою займався не може. Його можна виводити тільки у «простій», або, якщо у нього є бажання – відпустка без збереження (заробітної плати). У разі відсутності будь-якої інформації від державного службовця, який залишив місце роботи, можливо застосовувати дисциплінарне стягнення. Зберігається місце роботи, ми табелюємо його як «НЗ» - нез'ясовані обставини, а після його повернення будемо з'ясовувати на підставі чого і як він виїхав за територію України», - говорить Сергій Сечін.

Який вид дисциплінарного стягнення застосувати керівник буде обирати самостійно, розглядаючи кожен випадок окремо.

«Відповідно закону України «Про державну службу», стягненням може бути звільнення, або догана, або попередження про неповну службову відповідність. Треба виходити з психологічного, морального ставлення людини до такого проступку і до всіх підстав, які дали можливість людині поїхати, не повідомивши керівника державної служби щодо свого від'їзду. Тут потрібно розбиратися ретельно і робити так, аби потім не зламати життя людині», - сказав начальник управління Держпраці.

Щодо зарплати, то вона у держслужбовців така сама, як і до війни, а ті, кого перевели на «просій», отримують 2/3 від окладу. Також Сергій Сечін розповів про ситуацію з працівниками обласного управління.

«Є декілька працівників, які виїхали закордоном, вони знаходяться у «простої». Одна людина не виходила на зв'язок до сьогодні, на жаль. Ми знаємо де він, але не хоче спілкуватися цей працівник. Будемо дивитися по поверненню цієї людини у межі України, бо у нього, на мою думку, ставився психологічний надлом. У зв'язку з тим, що нез'ясовані обставини, ми не виплачуємо заробітну плату. Якщо будуть з'ясовані обставини і правомірність його дій, тоді будемо нараховувати заробітну плату. Наразі вона не виплачується. З тих, що в «прості», деякі хочуть повертатися. Якщо повернуться в межі України, то ми можемо застосувати дистанційну форму роботи», - розповідає Сергій Сечін.

Консультацію щодо дотримання законодавства про працю можна отримати за допомоги сервісом «Інтерактивний інспектор».