УВАГА: НЕБЕЗПЕКА БОТУЛІЗМУ!

  • 69

Фото без опису

 

Ботулізм -- це хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. 

 

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м`яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

 

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в`яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м`яса (ковбаси, шинки тощо) домашнього приготування. 

 

  З початку 2023 року в нашій області зареєстровано вже 10 випадків цієї важкої хвороби, 2 з них – в листопаді (в Овруцькій та Любарській територіальних громадах). Причинами ботулізму стали у 5-х випадках м’ясні консерви домашнього виробництва, в 3-х випадках – рибні консерви, в 2 випадках – овочеві консерви домашнього виробництва.

 

  В минулому році через вживання недоброякісних домашніх консервів на лікарняному ліжку  з діагнозом ботулізму опинилося 7 мешканців нашої області.

 

 Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

 

 Ще раз нагадуємо: щоби вберегтися від ботулізму -- уникайте споживання:

  • - в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • - м`ясних та грибних консервів;
  • - консервів домашнього виробництва;
  • - якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • - якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше).

 

 Характерні симптоми ботулізму:

  • - порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • - сильно виражена сухість у роті;
  • - важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • - підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • - запаморочення;
  • - короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • - ураження м’язів шиї та кінцівок.

 

Симптоми ботулізму найчастіше з`являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія легкої хвороби. У подальшому з`являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов`язано з паралічем очних м`язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м`язів.

 

 За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

 

Відділ епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань