У водоймах України стартує заборона на вилов раків

  • 109

Фото без опису

Зметою збереження та охорони раків у період їх спарювання та виношування ікри, з 1 грудня 2022 року у більшості українських водойм розпочинається заборона на вилов цих річкових мешканців.

Залежно від погодних умов період початку та закінчення заборони у деяких областях може відрізнятися. З точними датами можна ознайомитись за посиланням.

За вилов раків під час заборони передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків. Компенсація за одного незаконно виловленого рака становить 3 332 грн.

Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 раків.

Довідково

Річкові раки живуть від 15 до 20 років. Статевозрілими вони стають на третьому році життя, при досягненні довжини 7-8 см. Спарювання відбувається при температурі води нижче 10°C. Плідність раків залежить від їхнього віку й розміру. У середньому одна самка рака може принести потомство в 300-400 екз. Через два-три тижні після запліднення самка відкладає ікру під черевце для подальшого виношування, яке триває близько семи місяців. Зазвичай, вихід молоді відбувається у кінці травня – на початку червня, коли температура води досягає 21-23°C.