Зберігання харчових продуктів в умовах віялових відключень електроенергії

  • 228

Фото без опису

У зв’язку із ситуацією, яка склалася внаслідок пошкодження енергосистеми України, що може спричинити довготривалу відсутність електроенергії, Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області наголошує про необхідність додержання операторами ринку умов зберігання харчових продуктів під час їх виробництва та обігу. Звертаємось до операторів ринку з метою максимально забезпечити належні умови, зокрема дотримання температурного режиму під час зберігання харчових продуктів. Важливо, щоб
знеструмлення не застало Ваш заклад зненацька. Рекомендуємо заздалегіть подбати про альтернативні засоби електроенергії, по можливості придбати бензинові або дизельні генератори, павербанки, портативні електростанції тощо. 

Рекомендуємо також відповідно до впровадженої системи безпечності харчових продуктів (система НАССР) розробити план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії та провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, визначених виробником.

Підготуйтеся до надзвичайних ситуацій з електрикою:

Переконайтеся, що у вашому холодильнику та морозильній камері є термометри. Температура у морозильній камері не повинна перевищувати позначки -18°С, а в холодильнику – не більше +6°С. У разі відключення електроенергії термометри приладу покажуть температуру в холодильнику та морозильній камері, щоб допомогти вам визначити, чи безпечні продукти.

Якщо ви заздалегідь знаєте, що відключення електрики триватиме понад 4 години, можна згрупувати продукти разом у морозильній камері, за умови дотримання товарного сусідства. Це допомагає продуктам залишатися холодними довше. Заздалегідь купіть або приготуйте холодогени, пакети з гелем, тощо і заморозьте їх.
Зберігайте це в морозильній камері для подальшого використання в холодильнику. Тримайте дверцята холодильника або морозильної камери закритими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря. Якщо електрика була вимкнена не більше ніж на 4 години, охолоджені продукти будуть в безпеці доти, доки двері залишаються зачиненими. Коли живлення знову увімкнеться, перевірте температуру в холодильнику або продуктів.
Не підлягають подальшій реалізації продукти, що швидко псуються (наприклад, м’ясо, птицю, морепродукти, молоко), які зберігалися в холодильнику при температурі вище 15 °C протягом 4 годин або більше.

Будьте відповідальними!

Бережіть себе та близьких!