Сказ – вкрай небезпечна хвороба

  • 498

Фото без опису

Сказ - дуже небезпечне вірусне захворювання, що передається під час укусу або контакту із слиною хворої тварини та входить у п'ятірку інфекційних захворювань, спільних для людей і тварин, які завдають найбільших соціальних та економічних збитків. Дане захворювання характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи і закінчується летально. Основним джерелом інфекції є хворі на сказ дикі м'ясоїдні тварини, а в нашому регіоні основним джерелом інфекції є червона лисиця. Водночас хворіють і підтримують цей епізоотичний ланцюг тхорі, вовки, куниці, миші, але найголовнішим джерелом захворюваності серед людей це собаки.

Зростання в населених пунктах кількості безпритульних собак і котів, неповне охоплення профілактичними щепленнями домашніх тварин, порушенням правил їх утримання власниками, є передумовою формування
осередків сказу у населених пунктах і становить велику загрозу виникнення і поширення цієї інфекції серед населення. Так, у нашій країні за медичною допомогою з приводу укусів тваринами щороку звертається близько 110 000 осіб. На території області за 2021 рік зафіксовано 1 321 укус людей тваринами, з них 180 випадків безпритульними тваринами.

Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області тримає на постійному контролі ситуацію по сказу тварин на території області, та вживає ряд заходів по боротьбі з цим небезпечним захворюванням. Так, у 2021 році в області захворіло на сказ 45 тварин: ВРХ 4 - голови; ДРХ - 1 голова; собак
- 10; котів - 8; лисиць - 22.

3 метою профілактики даного захворювання у 2021 році проти сказу було вакциновано - 218 400 тварин, в тому числі : ВР - 68 920, собак- 98 000, котів - 49 700.

3 початку року Житомирській регіональній лабораторії Держпродспоживслужби проведено дослідження 159 зразків біоматеріалів від підозрілих тварин, було виявлено 25 захворівших. Ветеринарними фахівцями області проведено 65 000 профілактичних вакцинацій від сказу, що становить 38 % до плану.


Аби не заразитися сказом, слід виконувати наступні правила:
- утримуватись від контактів з дикими та безпритульними тваринами;
- виконувати правила утримання домашніх тварин та норм поводження з НИМИ;
- доставляти фахівцям ветеринарної медицини хворих тварин або їх трупи в разі, якщо тварина загинула;
- не вбивати здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликати ветеринарного лікаря;
- не знімати шкуру з трупів диких тварин при їх знаходженні;
- в разі укусу домашньою твариною, слід з'ясувати ім'я господаря та адресу. Це допоможе Вам уникнути щеплень проти сказу, так як за тварино можна встановити ветеринарний нагляд.