Начальник Житомирської ОВА назвав громади, в яких понад третина укриттів не готова до використання

  • 807

Спільно з правоохоронцями провели нараду з головами територіальних громад Житомирщини, під час якої обговорили стан підготовки цивільних укриттів на території області.

Про це 7 вересня повідомив начальник обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

«Завдяки спільним зусиллям області, місцевої влади, власників будівель, рятувальників та волонтерських організацій, нам вдалося збільшити кількість підготовлених захисних споруд майже у 2 рази. Загалом вже вдалося привести у готовність понад 4 тисячі найпростіших укриттів. Окремими власниками цих споруд було проведено поточні ремонти: встановлено або замінено вхідні двері, відремонтовано проводку, водопостачання, підлогу. Забезпечено запас води, харчів й медикаментів та місця для сидіння. Також в частині укриттів проведено WI-FI зв'язок», - йдеться у повідомленні.

Водночас у громадах залишається багато сховищ, які досі не приведені до ладу і не можуть використовуватись для порятунку людей при оголошенні повітряної тривоги.

«Незадовільна ситуація з ремонтом та облаштуванням наявних сховищ у Новоград-Волинському районі. На території Глибочицької, Оліївської, Станишівської, Тетерівської територіальних громад не готові до використання понад 40% укриттів. У Житомирській громаді у незадовільному стані понад третина сховищ. Звернув увагу керівників громад на те, що сховища – це можливість порятунку для жителів ваших населених пунктів. І за майже 200 днів вже слід було привести до ладу укриття для громадян. Особливо у тих громадах де наявне перевиконання бюджету», - наголосив Віталій Бунечко.

Він нагадав про гарний досвід упорядкування сховищ при навчальних закладах, відповідні комісії спільно з ДСНС можуть надати практичні рекомендації щодо їх облаштування.

Нагадаємо, в серпні президент підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій»: проєктна документація має обов’язково містити розділ інженерно-технічних заходів цивільного захисту, який визначає план розвитку захисних споруд та забезпечення безперешкодного доступу до укриттів.