НБУ попереджає про нову схему шахрайства: виманюють фінансовий номер телефону у людей, які шукають зниклих

  • 338

У соціальних мережах з’явилася нова схема крадіжки фінансового номера телефону.

Про це 27 червня повідомила пресслужба Житомирської обласної військової адміністрації з посиланням на інформацію Національного банку України.

Фінансовий номер телефону – це номер, який прив’язаний до банківських рахунків. На цей номер надходять коди підтвердження операцій, паролі від банків, інформація про баланс коштів на рахунках.

«Шахраї під виглядом громадської спілки, яка займається розшуком людей, пишуть людям у соціальних мережах, що мають інформацію про людину, яку вони розшукують. У повідомленнях зазначають, що проєкт безкоштовний, але якщо ви хочете допомогти, то зупиняти вас ніхто не буде», - йдеться у повідомленні.

Шахраї пишуть, що мають інформацію про людину, яку розшукують, але потрібно звірити деякі дані та все ретельно перевірити.

Для того, щоб цю перевірку здійснити просять повідомити:

  • номер телефону людини, яку розшукують;
  • модель телефону, з якої був останній дзвінок;
  • інформацію про двох, а краще трьох абонентів, куди людина могла дзвонити, коли в останнє була на зв’язку.

«Шахраї кажуть, що така інформація потрібна, щоб створити запит з історії серверів для відтворення минулих подій, хоч насправді намагаються викрасти фінансовий номер телефону. Після викрадення фінансового номера шахраї можуть зняти гроші з банківських рахунків людини, яку ви розшукуєте», - зазначає пресслужба Житомирської ОВА.

Зауважимо, що питання звільнення військовополонених перебуває в компетенції виключно органів державної влади. З питань розшуку та звільнення полонених, звертайтеся до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених за наступними номерами телефону цілодобово: +38 067 650 83 32; +38 098 087 36 01 та за електронною адресою: united.centre.ssu@gmail.com

Нагадаємо,25 травня пресслужба Генерального штабу ЗСУ закликала бути уважними українців: шахраї вимагають гроші за повернення з полону військових.