Як захиститися від холери під час війни

  • 459

Як захиститися від холери під час війни

 

Через воєнні дії підвищується температура повітря, погіршується якість питної води, неможливим є дотримання санітарних норм. Це може спричинити розвиток інфекційних захворювань, зокрема і холери. 

Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. 

Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.

Джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. 

 

Симптоми холери:

  • частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. Через що в організмі відбувається втрата великої кількості рідини. Як наслідок —  згущення крові та зневоднення;

  • м'язові судоми, що з'являються через втрату з рідиною мікроелементів;

  • загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ і вушних раковин;

  • наявність холодної шкіри. Холера супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла;

  • втрата пружності шкіри, через що вона легко збирається в складки та дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою;

  • задишка, різка слабкість.

 

?? При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

Щоб уникнути захворювання необхідно дотримуватись наступних правил: 

  • кип'ятити воду. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини;

  • дотримуватись елементарних особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;

  • стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви у дотриманні їхнього зберігання та походження;

  • за можливості використовувати спеціальні засоби (таблетки) для знезараження води перед її кип’ятінням;

  • мити овочі та фрукти перед вживанням, якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;

  • ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням. 

  

Пам'ятайте! При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, у хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.

Андрушівське управління

ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області