Поради щодо профілактики харчових отруєнь під час воєнного стану
Поради щодо профілактики харчових отруєнь під час воєнного стану
Наразі в Україні діє військовий стан і наші громадяни, іноземні друзі, волонтери роблять свій важливий внесок в тяжкий час - збір продуктів харчування та приготування їжі для цивільного населення та військ України.
?Рекомендуємо дотримуватися простих порад як уникнути харчових отруєннь та харчових токсикоінфекцій:
?залучати до роботи із збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);
?дотримуватися обов’язкової гігієни рук осіб, що контактують з харчовими продуктами;
?сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати та транспортувати окремо;
?при розфасуванні продукції перевіряти термін її придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розділити продукти й продумати ефективне та раціональне харчування на місці;
?оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та строки їх придатності. При огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінити чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти: патьоки, деформації, фізичний (неправдивий) бомбаж і банки «хлопавки», та не допустити їх наступне зберігання та використання;
?сирі харчові продукти (риба, м’ясо тощо) піддавати термічній обробці (смаження, варіння, запікання або тушкування);
?продукти, які швидко псуються, – оцінити їх зовнішній вигляд, колір, запах та смак;
?зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів – за можливості;
?дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі.
-
Особлива увага має приділятися харчовим продуктам, які було отримано від цивільного населення, а саме: кондитерські і кулінарні вироби, напівфабрикати з м’яса, риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, тощо) домашнього виготовлення, а також грибні та плодоовочеві, м’ясні та рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах.
Андрушівське управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області