Обережно ботулізм
ОБЕРЕЖНО БОТУЛІЗМ
На сьогодні через обставини, пов’язані з російським воєнним вторгненням, багато з нас опинилися в умовах обмеженого доступу до свіжої та якісної їжі,- тому наразі раціон переважної більшості українців складається з консервованої продукції.
Варто зазначити, що у 2022-му році в області вже зареєстровано один побутовий випадок ботулізму - захворіло подружжя з Овруцької громади Коростенського району через вживання м’ясної консерви (тушонка зі свинини домашнього приготування).
Спеціалісти Андрушівського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області закликають з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви аби уникнути небезпеки ботулізму.
??Щоб вберегтися від ботулізму:
-
Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму:
• роздуті банки;
• банки зі здутими кришками;
• банки, з яких щось витікає;
• нещільно закриті банки;
• банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
-
Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
-
Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
-
Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
-
Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
Нагадаємо, ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів та грибів.
Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.
Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.
Будьте уважні до свого раціону. Бережіть себе, дбайте про здоров’я рідних та близьких!
Андрушівське управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області