Обережно ботулізм

  • 417

Фото без опису

ОБЕРЕЖНО БОТУЛІЗМ

На сьогодні через обставини, повязані з російським воєнним вторгненням, багато з нас опинилися в умовах обмеженого доступу до свіжої та якісної їжі,- тому наразі раціон переважної більшості українців  складається з консервованої продукції.

Варто зазначити, що у 2022-му році в області вже зареєстровано один побутовий випадок ботулізму - захворіло подружжя з Овруцької громади Коростенського району через вживання мясної консерви (тушонка зі свинини домашнього приготування).

Спеціалісти Андрушівського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області закликають з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви аби уникнути небезпеки ботулізму.

??Щоб вберегтися від ботулізму:

  • Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму:

роздуті банки;

• банки зі здутими кришками;

• банки, з яких щось витікає;

нещільно закриті банки;

• банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

  • Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.

  • Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

  • Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.

  • Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

Нагадаємо, ботулізмце харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідшеовочів та грибів.

Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.

Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.

Будьте уважні до свого раціону. Бережіть себе, дбайте про здоровя рідних та близьких!

 

Андрушівське управління 

Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області