В «Дії» тепер можна отримати статус ВПО та подати заявку на грошову допомогу. Як це зробити?

  • 323

Фото без опису

У застосунку державних послуг «Дія» з’явилася можливість отримати статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО) та подати заявку на щомісячну виплату. Скористатися нею можуть всі українці, що були вимушені евакуюватися з регіонів, де ведуться бойові дії до безпечніших місць України. У Мінцифрі розповіли деталі та опублікували інструкцію, як це зробити.

Статус ВПО у «Дії» дорослі користувачі можуть отримати як для себе, так і для своїх дітей. Виплати для ВПО передбачені щомісячно в розмірі 2000 грн для дорослих та 3000 грн для дітей. Допомогу можна отримати на картку «єПідтримка» та витратити на будь-які категорії товарів або ж зняти готівку.

Щоб скористатися послугою, додаток треба оновити. Ще один важливий момент — послуга наразі доступна для українців, які раніше не мали статусу ВПО. Команда «Дії» активно працює, щоб якнайшвидше зняти це обмеження і усі внутрішні переселенці могли отримати довідку та грошову допомогу онлайн.

Як отримати статус та допомогу для ВПО в «Дії»

  • Оновіть застосунок «Дія» до актуальної версії та в розділі Послуги виберіть «Отримати статус ВПО».
  • Вкажіть своє поточне місцеперебування та підтвердьте геолокацію (вона потрібна один раз, щоб скористатися послугою).
  • Якщо у вас є діти, можете отримати статус переселенця і для них — свідоцтва про народження підтягнуться в «Дію» або їх можна буде ввести вручну.
  • Далі, щоб отримувати фінансову допомогу, виберіть картку «єПідтримка».
  • Вкажіть, яка допомога необхідна (потреби в медичному обслуговуванні, освіті або ж гуманітарці) та залиште контактні дані. Цю інформацію отримає Мінсоц. Щойно з’явиться можливість допомогти, з вами зв’яжуться представники соцзахисту.

Після цього заява буде сформована. Потрібно її ще раз перевірити, підтвердити дані та натиснути Надіслати. Після її обробки та внесення запису до держреєстру довідка ВПО з’явиться поруч з іншими цифровими документами в «Дії». Грошова виплата буде зарахована на картку «єПідтримка».

ВІДЕОІНСТРУКЦІЯ