ВАСИЛЬ ЛОЗИНСЬКИЙ: ВПРОВАДЖЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ СПРИЯТИМЕ ПІДВИЩЕННЮ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ В ГРОМАДАХ

  • 233

Мінрегіон зацікавлений у посиленні співпраці з проєктом ЄС «Угода мерів – Схід» на національному та місцевому рівнях щодо розвитку енергоменеджменту та енергомоніторингу. Наразі 303 муніципалітети України стали учасниками відповідної Угоди — йдеться про міста від 13 тисяч до 3,5 млн мешканців. Зокрема, Київ, Дніпро, Запоріжжя, Львів, Житомир, Рівне, Кременчук, Полтава, Кам’янське, Чорноморськ, Чортків, Пирятин, Березань. На цьому наголосив Перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський під час зустрічі з представниками проєкту ЄС «Угода мерів — Схід».

«Наразі впровадження системи енергетичного менеджменту будівель в громадах — один із основних напрямів державної політики у сфері енергоефективності. Водночас упевнений, плідна співпраця з нашими міжнародними партнерами у цьому напрямі також сприятиме скороченню споживання енергоресурсів в громадах», — підкреслив Василь Лозинський.

Під час зустрічі сторони детально обговорили стратегічні та операційні завдання проєкту ЄС «Угода мерів – Схід» з урахуванням потреб та напрямків діяльності Мінрегіону. Команда проєкту на чолі з лідером консорціуму Європейською мережею міст щодо енергетичної трансформації (https://energy-cities.eu/) буде супроводжувати ініціативу ЄС «Угода мерів щодо клімату та енергії» наступні чотири роки.

Зазначимо, Мінрегіоном розроблено зміни до Закону України «Про енергетичну ефективність будівель», якими передбачається обов’язкового запровадження систем енергетичного менеджменту в бюджетних будівлях. Документ вже схвалено Урядом та зареєстровано у Верховній Раді України. Також напрацьовано проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про впровадження систем енергоменеджменту  у громадських будівлях та про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Водночас для забезпечення розвитку енергоменеджменту будівель вже було ухвалено низку законодавчих актів. Зокрема, Закони України «Про енергетичну ефективність будівель», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», «Про комерційний облік комунальних послуг», «Про Фонд енергоефективності», «Про енергоефективність».

Нагадаємо, що програма енергоефективності у 2022 році стане частиною “Великого будівництва”. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 24 листопада 2021 року.

Довідково

Міністерство розвитку громад та територій України з 2014 року є Національним координатором реалізації проєкту Європейської комісії «Угода мерів – Схід».

Ініціатива вже близько 10 років залучає місцеві та регіональні муніципалітети країни до сталого розвитку.

Детальна інформація про співпрацю України з Європейською ініціативою «Угода мерів – Схід» щодо залучених місцевих та регіональних органів влади міститься на інформаційному порталі «Угоди мерів», офіційного вебсайту, за адресою: http://com-east.eu/uk/.