У Житомирській області облаштували кар’єри на сільгоспугіддях і незаконно видобували пісок: довкіллю завдано шкоди на 3 млн

  • 628

У Коростенському районі Житомирської області викрито групу осіб, які облаштували кар’єри на сільгоспугіддях і незаконним видобутком піску завдали довкіллю шкоди на понад 3 млн грн. У четвер, 19 серпня, у межах досудового розслідування проведено санкціоновані обшуки за місцем проживання фігурантів справи, у складських приміщеннях, вантажних автомобілях та тракторах, які використовувалися для здійснення незаконної діяльності.

Про це 19 серпня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури .

«Під час обшуків, проведених працівниками поліції за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань в області ДСР Нацполіції України виявлено та вилучено автотехніку, незаконно видобутий пісок, бухгалтерську документацію, товаро-транспортні накладні, чорнові записи.Установлено, що група місцевих жителів на земельній ділянці сільськогосподарського призначення приватної власності площею 6,2 га,розташованій на території Хотинівської сільської ради Коростенського району, за допомогою спецтехніки зняли родючий шар ґрунту та видобували пісок, унаслідок чого утворився майже п’ятиметровий кар’єр площею 0,53 га.За попередніми підрахунками екологів, незаконним видобутком піску державним інтересам завдано шкоди на понад 3 млн грн.

 

 

Крім цього, 19.08.2021, вночі, правоохоронцями задокументовано ще одне місце незаконного видобутку піску на земельній ділянці, розташованій між селом Грозине та містом Коростень, до якого причетні ці ж фігуранти кримінального провадження. На місці злочину виявлено та вилучено трактор та дві вантажівки марки МАЗ, наповнені незаконно видобутим піском.

Наразі тривають необхідні слідчі (розшукові) дії, вирішується питання щодо накладення арешту на вилучену техніку та корисну копалину, а також призначення інженерно-екологічної експертизи з метою встановлення завданої шкоди», – йдеться у повідомленні.

Досудове розслідування проводить Коростенське райуправління поліції.

Коростенська окружна прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом незаконного видобування корисної копалини – піску, вчиненого групою осіб (ч. 4 ст. 240 КК України).

Нагадаємо, 6 серпня президент підписав закон про посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин.