Де на Житомирщині заборонено ловити рибу в період нересту

  • 1046

Фото без опису

У всіх областях України створено інтерактивні онлайн карти з географічними координатами заборонених або дозволених для рибальства місць у нерестовий період. Інформація, нанесена на карти, регламентується наказами відповідних територіальних органів Держрибагентства, Правилами промислового рибальства та Правилами любительського і спортивного рибальства.

З інтерактивною картою нерестовищ на водоймах у Житомирській області можна ознайомитись за посиланням.

Нерестова заборона – це необхідна міра сучасності для охорони та збереження у належному стані середовища існування, шляхів міграції та місць природного відтворення водних біоресурсів в рибогосподарських водоймах.

Відповідно до наказу, виданого  Управлінням Держрибагентства у Житомирській області, забороняється вилов водних біоресурсів у такі строки:

- у річках та їх кореневих водах - з 1 квітня по 20 травня включно;

- на водосховищах - з 1 квітня по 10 червня включно;

- у придаткових водоймах (протоки, ставки, озера тощо) - з 1 квітня по 30 червня включно.

Нагадуємо, що на період масового ходу і нересту риби забороняється:

- використання плавзасобів (човнів) у місцях нересту (крім суден спеціально уповноважених органів);

- промислове рибальство;

- здійснення підводного полювання;

- проведення змагань зі спортивного рибальства;

- днопоглиблювальних, вибухових або інших робіт;

- добування будівельних матеріалів у місцях масового нересту риби.

посилюється контроль за роботою водозабірних споруд.

Дозволяється любительське рибальство до 3 кг риби на одну особу однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком і спінінгом з берега у місцях, визначених у переліку та на інших водоймах в адміністративних межах населених пунктів.

За недотримання зазначених норм передбачена адміністративна відповідальність - штраф від 34 до 680 грн. Крім штрафу за незаконний вилов нараховуються збитки за кожну виловлену рибину. Наприклад, судака – 510 грн, сома — 425 грн, щуки — 340 грн, сазана (коропа) — 306 грн, білого амура — 255 грн, товстолобика — 255 грн, плітки — 85 грн, краснопірки — 68 грн, карася – 17 грн тощо.

У разі нанесення правопорушником значних збитків рибному господарству – передбачена кримінальна відповідальність за ст. 249 КК України. Санкція статті передбачає накладання штрафу у розмірі до 3 400 грн або позбавлення волі строком до трьох років.

Якщо Ви стали свідком порушення правил рибальства чи збуту водних біоресурсів – прохання повідомляти на «гарячу лінію» рибоохоронного патруля Житомирщини: (067) 414 60 74.